A legtöbb tanulmány egyetért egy dologban:
a mikrohullámozott étel tápértéke jelentősen kevesebb mint a melegítés előtt.
Íme néhány tanulmány amelyek szemléltetik a mikrohullámú sütő káros hatásait.
A mikróból kivett brokkoli elveszti jótékony antioxidáns hatásának
97%-át.
A párolt brokkolinál ez a veszteség csak 11%-ban nyilvánul meg.
Pár fenolos vegyület és glükozinolátok is elvesztek.
A tanulmány 2003
novemberében jelent meg a 'Journal of the Science of Food and
Agriculture' folyóiratban.
A spárga C-vitamin tartalma lebomlott, egy 1999-es skandináv tanulmány szerint.
Egy
másik tanulmány megállapította, hogy a fokhagymában 60 másodperces
mikrózás után alig lehetett allinázt találni, amely a fokhagyma
elsődleges rákellenes összetevője.
Egy japán tanulmány szerint
mindössze 6 perces mikrohullámú melegítés a tej B12 vitamin tartalmát a
szervezet által felvehetetlen állapotba alakitja át.
Egy 1992-es
tanulmány megállapította, hogy az anyatej elvesztette lizozim
aktivitását, antitestjeit és sokkal megfelelőbb környezetté vált a
potenciálisan patogén baktériumok növekedéséhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése